Voortouw heeft veel ervaring met het inspecteren van industriële (offshore) installaties alsmede windenergie installaties. Hierbij moet gedacht worden aan de lasverbindingen, boutverbindingen, wanddikte, de huidige staat van de coating en corrosie.

De volgende inspectie technieken worden hiervoor toegepast:

Visueel/ VT:

Hierbij wordt de staat van de coating en de mate van corrosie in kaart gebracht in een rapport.

Uiteraard wordt er ook gekeken naar andere afwijkingen en kunnen wij aan de hand van speciale wensen van de klant focussen op specifieke aspecten die vanuit technisch oogpunt relevant kunnen zijn.

Las specifieke inspecties:

Magnetic Particle Inspectie/ MPI

Bij deze oude vorm van inspectie wordt erop en rond een las eerst contrasterende verf gespoten, vervolgens wordt er met een grote magneet een magnetisch veld gecreëerd, hierna wordt er de spray met magnetische deeltje aangebracht. Mocht er een scheur of haarscheur in het materiaal bevinden dan wordt dat direct zichtbaar.

Eddy Current / ET of EC 

Deze geweldig praktische vorm van inspecteren maakt het mogelijk om de coating op de structuur te laten zitten en op een werkdag vele lassen kunnen worden onderzocht. De techniek is vrij complex om in het kort uit te leggen, maar het principe berust op een natuurkundig verschijnsel waarbij een elektrische stroom altijd hand in hand gaat met een haaks magnetisch veld; mocht er een scheur of “onderbreking” in het materiaal zijn dan zal de stroom en het magnetisch veld onderbroken worden. Dit is waarneembaar op het scherm van het apparaat. Om uit te sluiten dat het echt een scheur betreft zal altijd de MPI-techniek volgen op de locatie van indicatie van het ET-apparaat.

Ultrasoon UT

Wandikte meting geschied met de UT-techniek, hierbij wordt er een geluid in het materiaal uitgezonden, de snelheid waarmee het geluid terugkeert staat in verband met de dikte van het materiaal. Uiteraard moet het apparaat eerst worden ingesteld op het betreffende materiaal. Het apparaat geeft dan de waardes. Hieruit kunnen veel technische conclusies worden genomen.